søndag den 29. august 2010

Soul Sunday pt. 10 - Cody ChesnuTT

Hep! Så er det endnu engang blevet søndag, så her kommer ugens Soul Sunday indlæg :)

I dag hopper vi frem til noget lidt mere moderne soul. Helt præcist skal vi tilbage til 2002.

Kunstneren hedder Cody ChesnuTT, og han er vel hvad man kan betegne som en soveværelses musiker. Hans debutalbum (og pt. det eneste) "The Headphone Masterpiece" er nemlig indspillet i hans soveværelse på en gammeldags fire spors båndoptager. Hvilket giver lyden på pladen en meget oldschool og upoleret lyd. Derudover, så blander han generøst flere genrer som rock, blues, hiphop, funk og soul, hvilket også giver hans musik en rigtig lækker lyd.
Det er et dobbeltalbum hvilket også vil sige at der er en del skrammel, og meget korte numre på, men generelt er der rigtig mange fede tracks, og det er klart en plade jeg kan anbefale :)

Nummeret som jeg har valgt at fremhæve i dag, er et nummer som der sikkert er en del der kender i den såkaldte "version 2.0" Den kan ses lige nedenunder :)



The Roots opdagede nemlig Cody ChesnuTTs lille perle af et nummer, der hedder "The Seed" og de besluttede sig at genindspille tracket et år efter originalen udkom. Så de inviterede Cody med i studiet, hvor han indspillede omkvædet og guitaren, og the Roots tilføjede så lidt rap og lidt af deres magiske touch, der gør deres musik så fantastisk. Og BUM! så har man lige pludselig et hit der blandt andet endte som #2 på den danske single hitliste i marts '03.

Den super funky original version kan du høre lige her:

søndag den 22. august 2010

Soul Sunday pt. 9 - Grønne løg

Hej alle, så er jeg frisk tilbage efter en lille ferie - så beklager meget at der ikke var noget indlæg sidste søndag :)

I dag skal vi tilbage til 1962, og denne gang bliver det et instrumental nummer som jeg har valgt, at fokusere på.

Det drejer sig nemlig om gruppen Booker T & the MG's. (1962–1977, 1994–nu) Det er en gruppe fra Memphis der udelukkende spiller instrumental musik. De har bl.a. optrådt som band sammen med Otis Redding, Sam & Dave & Wilson Pickett. Kort sagt, så var de rigtig store, respekterede og toneangivende indenfor soul genren.

Dette band skilte sig også ud på en meget markant måde, i forhold til andre soul artister på den tid. De havde nemlig to hvide medlemmer i bandet (Steve Cropper på guitar & Donald "Duck" Dunn på bas)

Hvad der også er værd at bemærke er, at Booker T (på klaver) kun er 17 år, da det her nummer bliver lavet. Det er vist noget som vores unge X-factor deltagere kunne lære noget af ;-)

Dette nummer var deres første single, og det skulle vise sig, at blive deres mest poplulære nummer til dato.

søndag den 8. august 2010

Soul Sunday pt. 8 - Neo soul

I dag springer vi lige en hel del år frem i tiden, da det skal handle lidt om neo soul. Det er en genrebetegnelse, der dækker den nye soullyd der opstod i slutningen af 90'erne. Kunstnere som D'angelo, Lauryn Hill, Jill Scott, Raphael Saadiq og Alicia Keys har været med til at gøre denne genre utrolig populær, og jeg har da også et par favoritkunstnere, der hører til i denne gruppe.

I dag har jeg valgt at fremhæve sangeren John Legend.

Han har efterhånden 6 grammys stående hjemme på kaminhylden, og det er på trods af, at han kun har udgivet albums siden 2004.
Hans karriere startede, da Lauryn Hill hyrede ham til at spille klaver på "Everything is Everything" fra hendes soloplade, "The Miseducation of Lauryn Hill" nogle år senere blev han "opdaget" af Kanye West, der fik ham til at synge på et par numre til hans plader. Derefter blev han signet på Kanyes pladeselskab og så gik tingene pludselig ret hurtigt, og kunstnere som Jay-Z og Alicia Keys fik glæde af Johns Legends store stemme.

Han har indtil videre udgivet 3 albums, og hans næste plade bliver sammen med hiphop bandet The Roots - her er der virkelig noget at se frem til :)

Styrken ved ham er, at han både besidder evnen til at lave meget moderne soulnumre, samtidig med, at han også kan lave soul på den old school måde, og det er det sidstnævnte som jeg har valgt at fremhæve her.

Sangen hedder "Ordinary People" og det er fra hans første album "Get Lifted" fra 2005.
Det er en rigtig, rigtig smuk sang. Selvom den er simpel (det eneste instrument der bliver brugt, er pianoet) er den meget stærk sang og manden synger jo helt fantastisk. Teksten er også rigtig god - den handler om noget så kompliceret som parforhold.
Alle disse ting gør dette nummer til en absolut nyklassiker!

mandag den 2. august 2010

Kvindekvoter mm.

Nådada.. Så er der gang i debatten om hvorvidt Roskilde festival, efter svensk forbillede, skal have de såkaldte kvindekvoter (kan ikke lade være med at tænke på fiskekvoter når jeg hører det..men lad nu det ligge)

Læs om det her og her

Jeg mener lidt, at det er noget pjat. Ikke fordi jeg har noget imod kvindelige musikere overhovedet, men jeg mener bare at man skal gøre sig fortjent til at spille på festivaller som Roskilde osv.. og ikke komme med pga. hvilket køn man er.

Det virker tåbeligt, at fravælge et band pga. hvilke køn medlemmerne har.
Skulle vi så have undværet Muse eller Prince på årets Roskilde Festival til fordel for mindre kendte eller populære kvindelige kunstnere, bare fordi mand/kvinde ratioen skal være fair?

Men ligemeget hvad jeg mener om denne sag, kan vi ikke komme udenom alle de fantastiske kvindelige kunstnere der er derude, så jeg vil derfor gerne komme med et par bud på nogle fantastiske danske kvindelige musikere som jeg synes fortjener lidt (meget) opmærksomhed - enjoy :)


Naja Rosa

Hun er yngste datter af Thomas og Anisette Koppel, og hendes ventede debutalbum er på gaden den 16. august. Førstesinglen kan ses lige her.



Ane Trolle

Åh.. hvor starter man med Ane Trolle.. Hun har været frontkvinde for bl.a. JaConfetti, Balstyrko og Trolle Siebenhaar og lavet musik med Peder, Trentemøller og Per Vers. Hun er én af de mest produktive sangerinder i landet, og så har hun tilmed én af de aller fineste vokaler.
Kom så med den soloplade!




Karen
Karen er helt klart én af DK's mest undervurderede sangerinder. Jeg ved ikke om det hænger sammen med, at hun ikke er singer/songwriter typen, eller fordi hun også laver clubnumre.. Men der er ingen tvivl om, at jeg synes at hendes musik er helt fantastisk - både numrene til clubben og de mere stille og eftertænksomme numre.




Quadron

Quadron er en dansk duo, bestående af sangerinden Coco O & produceren Robin Hannibal (fra bl.a. Boom Clap Bachelors) Det kan beskrives som elektronisk vintage soul, og det er super super lækkert :)

søndag den 1. august 2010

Soul Sunday pt. 7 - (Sittin' On) The Dock of the Bay

Otis Redding var én af de største kunstnere indenfor soulgenren og der er mange der kalder ham for The King of Soul.
Desværre døde han allerede som 26 årig i et tragisk flystyrt i 1967.

På trods af at han kun var aktiv som kunstner i perioden 1960-1967, nåede han, at udgive 6 albums og han fik en stor stak hits. Men det var hans sidst skrevne nummer der skulle vise sig, at blive hans største hit, hvilket han desværre aldrig selv fik lov til at opleve.

Nummeret som vi skal høre i dag, udkom nemlig en måned efter hans død - altså i januar 1968 og det blev det førte posthume nummer til at gå #1 på en amerikansk hitliste.

Nummeret hedder "(Sittin' On) The Dock of the Bay" og Otis skrev det mens han var på tour i San Francisco, og teksten kom til ham da han sad på kajen og så på de både der sejlede ind og ud af havnen. Det blev indspillet 3 dage før han døde.

Det er et meget smukt, melankolsk og stemningsfuldt nummer og helt sikkert en udødelig klassiker fra én af de helt store.




Bonusinfo: Den fløjten man hører til sidst er faktisk fordi Otis ikke havde skrevet sangen færdig endnu, så han fyldte verset ud med fløjten i stedet, men da han desværre døde, blev sangen aldrig færdig og den blev udgivet som den var.